torsdag 8. mars 2007

Nyheter!

Hver kveld har vi "gjettelek" her hjemme i stua: Hva handler nyhetene om?? I tidligere tider hadde vi engelsk lyd til nyheter og engelske filmer, men nå prøver vi å finne litt fram i den enorme jungelen av ord! Utover høsten ble vi vant til ord som stadig kom igjen :

En periode var "promillekjøring" tema, etter en del alvorlige ulykker, der blant andre tre små søsken omkom. Så kom keiserlig fødsel og "arverekkefølge", og spørsmålet om kvinnelig keiser ble lagt på is. Her er stadige arrestasjoner og rettsaker, og det er helt umulig å følge med i, enten det nå gjelder drap eller juks med datostempling på matvarer. Stadig ser vi at noen "tar ansvar" og bukker dypt og unnskylder seg, og aller helst trekker seg fra sin stilling. Det siste gjorde ikke ministeren som uttalte at "kvinner er fødemaskiner", men han burde visst gjort det, skjønner vi! (Det er ikke så rart at på frivillig-tjeneste-skjema i menigheten må det presiseres at "å ta ansvar= å gjøre det selv, eller få andre til å gjøre det" - altså ikke "å trekke seg"!)



Selv om sendingene er godt tekstet (se bildene!), blir det ikke så mye lettere. Skjønt, noen ord begynner vi å kjenne igjen skriftlig også, slik som "atombombeprøvesprengning"(Nord-Korea) og "kidnapping", som gjelder japanere som har blitt kidnappet til Nord-Korea og ikke får komme tilbake.
Dessverre har det vært en del selvmord blant skoleelever som har blitt mobbet, og skoleledelsen må "ta ansvar" og besøke hjemmet og beklage for åpent TV-kamera. Det er tragisk at mobbing får så store konsekvenser, men det hjelper jo ikke på problemet at en rektor også har begått selvmord i kjølvannet av en slik sak!


Det er skremmende også i forhold til jobbene våre i Norge at vi har et så stort ansvar for de unge vi arbeider med. Samtidig er det gledelig å få høre her i Momonokidai at barna som har vært med i "Peach Kids" et par-tre år, virker som de er veldig greie med hverandre, og at det sikkert skyldes at de har lært endel fra Bibelen om nestekjærlighet!
Om lørdagene er der oppsummering av nyhetene med forklaringer med tanke på barn, og da forstår vi omtrent alt! Men ellers i uka får vi greie oss med Nettavisen og Yomiuri Shinbun (verdens største avis!) i engelsk utgave!

Ingen kommentarer: